Maria I

Instruktör: Maria I.

                      

Min hundkarriär började när jag föddes då mina föräldrar samtidigt köpte en schäfervalp. Pappa skötte hundträningen och var engagerad i brukshundsklubben under 1970-80-talet. Pappa är en stor inspiration för mig. Han är en sådan där djurmänniska som ”bara har det”. Oavsett djurras så dras de till min far. Vi har även haft en Golden retriever under min tonårstid.

 

Under tiden jag väntade in rätt timing i livet att köpa egen hund, passade jag vänners hundar, tillbringade många timmar på Ribban och studerade olika raser, pratade med hundägare om för/nackdelar med raser, kön, uppfödare, hundaktiviteter. Jag fastnade för en ny ras för mig: Rottweiler. I min hemort Kalix, Norrbotten, var denna ras en typisk vaktande gårdshund. Maj 2007 föddes den hund som kennel ägarna valde ut till mig. Jag fick alltså inte själv bestämma vilken valp som skulle bli min utan hundens egenskaper matchades med mina färdigheter. Tänk om alla kennel ägare tog det ansvaret! Och vilken toppenhund jag fick!

 

Kennelns valpträning lade grunden för bl a lydnadsträning, IPO-spår, sök, socialisering. Jag blev rekommenderad Vardagskoll där jag och Smyga började under hösten. Jag älskade filosofin, tränarna, feedbacken, resultaten och stämningen. Där lärde jag känna Martin som då var hjälptränare. Efter fortsättningskursen fortsatte vi till Jeppe Stridhs löshundskurs . Vid 3-års ålder ändrade Smygas profil från en försiktig liten gullig tjej till en tuff donna med hög svansföring. Så vi gick om Löshundskursen igen, eftersom vår relation var ”fluffig” som Martin beskrev det. Jag var alltså tvungen att skärpa ledarskapet eftersom min hund krävde det. Vi har även deltagit vid ett flertal av Jeppes uppvisningar inför publik.

 

Jag och Smyga har gjort en kort sväng på Brukshundsklubben med start i en ”Trix och trams” kurs där fokus låg på kontakt genom att lära hunden roliga trix. En ny värld öppnades för mig. Nu skulle godis användas vid momentträning. Jag blev stressad av allt stök och skällande men Smyga var lugn. Jag och Smyga hade jätteroligt. Vi har efter detta fortsatt med tävlingslydnad och spårträning på Rogers Hundskola i Eslöv.

 

Jag har haft en enorm tur med en hund med Smygas egenskaper men utan MIN utbildning i ledarskap så tidigt i mitt och Smygas liv hade jag inte varit redo när hundens tre drifter: jakt, aggressivitet och könsdrift ramlar på plats! Det är aldrig för sent att börja men ju tidigare man lägger grunderna för ledarskapet desto lättare blir det i framtiden.

 

Tyvärr så har min Smyga nu lämat jordelivet till min stor sorg, men jag är evigt tacksam för det hon och jag fick uppleva tillsammans.

 

Min förhoppning är att sprida all inspiration vidare till er och göra er till goda och stolta hundambassadörer!